header
 

Groep 3


Welkom in groep 3! Hier werken 3 enthousiaste juffen, juf Marjan (ik dus), juf Denise en onze geweldige onderwijsassistente; juf Kelly.
Ik werk op de maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag en juf Denise staat op de donderdag voor deze groep.
Als de kinderen van groep 2 naar groep 3 gaan voelen ze zich gelijk al een stukje ouder, stoerder. Want...ze gaan eindelijk echt leren lezen en schrijven!
Het eerste halfjaar leren we alle letters met de Veilig Leren Leesmethode Kim. Dat is de nieuwste leesmethode. De kinderen vinden dit een hele leuke leesmethode.
Elk thema start met een verhaal van opa. Die zet zijn vertelpet op en verzint de prachtigste verhalen. Kim en Sim luisteren ademloos en de kinderen in groep 3 ook.
Bij deze methode zit een geweldig computerprogramma, waarmee de kinderen zowel op school als thuis kunnen werken en een heuse boomhut kunnen inrichten met de punten die ze verdienen.
Wat de juffen erg fijn vinden is dat met deze methode de kinderen ook in 3 niveaus werken, zodat elk kind op zijn eigen niveau met leren lezen bezig is.

Ook werken we met de nieuwste rekenmethode speciaal voor groep 3 gemaakt...SEMSOM. Semsom is een aapje wat de kinderen begeleidt tijdens de rekenlessen. In deze rekenmethode staat bewegend leren centraal. Het automatiseren wordt op allerlei manieren geoefend. Dat is erg belangrijk in groep 3. Deze methode voorziet ook in differentiering op 3 niveaus, zodat bij rekenen elk kind krijgt wat hij/zij nodig heeft.
De kinderen vinden het erg spannend om uit een echt werkboek te werken. Tijdens de rekenlessen werken de kinderen veel samen en komen ook samen tot ontdekkingen en oplossingen. Ook heb ik de cursus Met Sprongen Vooruit gevolgd en pas veel toe in de rekenlessen, waardoor de kinderen nog meer inzicht krijgen in die abstracte wereld van getallen.
Als we een DOE-vrijdag hebben, werken we in de ochtend niet uit werkboeken, maar leren we door te bewegen, buiten!

We leren om de dag een nieuwe letter aan en elke dag leren we ook deze leesletter schrijven!
We hebben de methode Pennenstreken en daarbij ook een leerkracht assistent op het digibord. Hierbij doen we veel letterspelletjes en motorische oefeningen. Op deze manier maken we de kinderen er op alle mogelijke manieren van bewust hoe de schrijfletter geschreven moet worden.

We vieren vaak wat we al kunnen en kennen en kletsen ook veel over hoe we het doen in groep 3, hoe we ons voelen en waar we tegenaan lopen. Dat noem je sociaal-emotioneel leren. Daarbij helpt de methode Kwink ons. Het is namelijk erg belangrijk dat de kinderen zich veilig voelen in de klas. Pas dan komen ze tot leren!

Ook werken we met de methode Zaken. Een methode waarbij natuur en techniek samenkomen. Die sluit perfect aan bij onze taal/leesmethode.
We werken uit een werkboek, maar gaan ook met materialen ontdekkend leren d.m.v. proefjes.

Omdat de kinderen steeds jonger in groep 3 komen, is er ook nog ruimte voor spelen in de hoeken. Dat gebeurt vooral in de middag. Zo leren de kinderen ook spelenderwijs, zonder dat ze het zelf doorhebben!

Wat veel informatie! U, als ouder, bent altijd welkom een keertje een ochtend of een middag mee te kijken hoe het gaat in groep 3. Misschien tot gauw!